Anasayfa ≈≈≈ Eğitim ≈≈≈ Kitaplar ≈≈≈ Haber ≈≈≈ Ziyaretçi Defteri ≈≈≈ İletişim

14 Ağustos 2009

Mantık Soruları - Kapan (Fermat Room)

Kapan (Fermat Room) adlı bir film izledim bugün. Gerçekten çok hoş bir filmdi. 4 matematikçi, devamlı küçülen bir odaya hapsediliyor. Ellerinde cep bilgisayarı ile gelen sorulara yanıt veriyorlar. Cevap için 1 dk veriliyor ve bir dakikada verilen cevap doğru ise odanın küçülmesi duruyor. Ancak daha sonra bir soru daha geliyor. Bu şekilde ilerliyor. Filmde klasik dediğimiz sorularda var. İşte sorular, bakalım bir dakikada çözebilecekmisiniz?

1.Soru;
Önünüzde üç kutu var. Birinde naneli şeker, birinde anasonlu şeker, birinde de karışık (naneli ve anasonlu) şeker vardır. Kutuların dışında etiketler vardır. Bütün etiketler yanlış yapıştırılmıştır. Enaz kaç şeker alarak tüm kutularda ne olduğunu bulabilirsiniz?

2. Soru
Bir odada bir tane ampül vardır. Dışarda ise üç tane anahtar var. Kapı kapalıyken anahtarları açabilirsiniz. Ancak kapı açıkken sadece bir anahtar açık kalmalı. Bu şekilde hangi anahtarın ampülü yaktığını bulabilir misiniz?

3. Soru
Elinizde 7 ve 4 dakikalık iki kum saati vardır. 9 dakikayı nasıl bulabilirsiniz.

4. Soru
Bir öğrenci öğretmenine sorar; "Kızlarınız kaç yaşında?" Öğretmen cevap verir; "Eğer yaşlarını çarparsanız 36 eder. Eğer toplarsanız kapı nımaranız eder." Öğrenci bu bilginin yetersiz olduğunu söyler. Öğretmende; "Büyük olan piyano çalıyor." der. Kızlar kaç yaşındadır.

5. Soru
Önünüzde iki kapı var. Biri özgürlüğe açılan kapı, diğeri hiçbiryere açılmıyor. Kapıların başında birer nöbetçi var. Nöbetçilerden biri herzaman yalan, diğeri herzaman doğru söylüyor. Hangisinin doğru söylediği ve hangi kapının başında durduğu bilinmiyor. Nöbetçiler kapıların nereye açıldığını biliyor. Nöbetçilerden birine bir soru sorarak özgürlüğe açılan kapıyı bulabilir misiniz?

6. Soru (Yıldızlı Soru)
Anne çocuğunda 21 yaş büyüktür. 6 sene sonra oğlu annesinin 1/5'i kadar olacaktır. Baba ne yapıyor?

33 yorum:

  1. soruların cevapları yok mu

    YanıtlaSil
  2. 4. sorunun cevabını söyler misiniz? Lütfen!

    YanıtlaSil
  3. 36 nın çarpanları; 2,2,9 - 1,6,6 - 1,4,9 - ...
    Bilginin yetersiz olması yaşları toplamının aynı olması ile mümkün, yani çocuklar 2,2,9 veya 1,6,6 yaşlarında. Bir tanesi büyük olması gerektiğinden yaşları 2,2,9 dur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki 3 çocuğu olduğu nerden belli?

      Sil
    2. filmde belirtiliyor çocuklardan birinin boyunun piyanoya yetişmesi gerekiyor 6 yaşında ki çalamaz o zaman 6 lı olan devre dışı kalıyor ve filmde cevap 2.2.9 olarak çıkıyor ve doğru olduğu belirtiliyor

      Sil
  4. Gerçekten en son soru çok güzel.Sedace birinci derece denklem bilen herkes çözebilir; ama yorumlamak gerekiyor ve cevap muhteşem......

    YanıtlaSil
  5. 5. sorunun cevabını söylermisiniz lütfenn

    YanıtlaSil
  6. 5. Soru Nöbetçilerden birine sorarım, yandakine sorsam hangi kapıyı gösterir diye. Verdiği cevabın tersini yaparım.

    YanıtlaSil
  7. 1. sorudaki şekerli soru etiketler yanlış yapıştırılmış diyo ya naneliye anasonlu karşığa anasonlu gibi mi? ve kutulara bir kere mi bakma hakkın var?

    YanıtlaSil
  8. ya bu 4. sorunun fılmle alakası war mı ?? fılme baglı olrak mı cözecegız soruyu

    YanıtlaSil
  9. Bilginin yetersiz olması yaşları toplamının aynı olması ile mümkün ne demek anlamadım açıklarmısın

    YanıtlaSil
  10. 5. sorunun cevabı ::
    meselşa yalan söyleyene sorsamki karşındaki muhafıza doğruluk ülkesini sorsam o hangi cevabı verirdi die sorsam oda yalan söyleyeceği için kendini derdi aynı şkilde bu soruyu doğru söyleyene sorsaydıkki karşındaki muhafıza doğruluk ülkesini sorsam o hangi cevabı verirdi doğru söyleyeceği için oda derki onun kapısını söylerdi (yalancı olanın kapısını ) yani iki durumdada aynı kapıyı derlerdi bu soruyu sorursak

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Erdem, 4ncü soru için öğretmenin 3 çocuğu olduğu ne malum? neden 2 veya dört değil?

    YanıtlaSil
  13. arkadaşlar mozart 3 yaşında piyano çalmaya başladığı için cevaplar şu şekilde oluşuyor...9ve 4 te olabılır ama buyuk pıyano calıor dedıgı ıucukte calabılır mozarta gore demkkı bırı hıc calamıo ogretmene gore..ozaman 4 ude ayrıstıracaksınız ıcınde 2 2 olarak..bu bılgıde pıyano olayı mozarta baglı olarak bır genelge sunulmus dunyaya onu baz alarak yapcaksınız..tabı ınandırıcılıgı yok bu sorunun cok fazla

    YanıtlaSil
  14. Son sorunun cewabı cocuk -9 aylık çıkıyo yani o anda babayla anne aynı yatakta çocuk yapıyo :)

    YanıtlaSil
  15. 3. cevapı 36 u carpanlarına ayırırın 2 ,3,4,6,9 bu yüzden yaslar toplamı aynı olmalı en buyuk 9 ise cevap 2,2,9

    YanıtlaSil
  16. 3 4 bölü 2 yarısı dolunca ve 7 dakka geçince hallolour

    YanıtlaSil
  17. 3 soruda kızların yaşı12 3 1 de olabilir

    YanıtlaSil
  18. Enes yaşları toplamı 16 ediyor. Bilgi yetersiz olduğu için, yaşları toplamının aynı olması gerekir.

    YanıtlaSil
  19. Soru: Anne çocuğunda 21 yaş büyüktür. 6 sene sonra oğlu annesinin 1/5'i kadar olacaktır. Baba ne yapıyor?

    Cevap: 5(x+6)=×+27
    ×=-3/4 yıl = 9 ay
    Beceriyor


    Soru: Elinizde 7 ve 4 dakikalık iki kum saati vardır. 9 dakikayı nasıl bulabilirsiniz.

    Cevap: Ilk once iki kum saatinide ayni anda baslatirim. 4 dakikalik bittiğinde 7 likde 3 dk kalmis olur. Yeniden baslatirim ve 3 dakikalik bittinge 4 dakikalik in icinde 1 dakika kalmaktadir. Sonra 7-1 6. Ve 6-4 2. Ve 4 - 2 den 4 dk lik in icnde 2 dk kaldi. Ve 7 + 2 den de 9.

    Soru: Bir öğrenci öğretmenine sorar; "Kızlarınız kaç yaşında?" Öğretmen cevap verir; "Eğer yaşlarını çarparsanız 36 eder. Eğer toplarsanız kapı numaranız eder." Öğrenci bu bilginin yetersiz olduğunu söyler. Öğretmende; "Büyük olan piyano çalıyor." der. Kızlar kaç yaşındadır.

    Cevap:

    36'nin carpanlari 1,1,36 2,2,9 6,6,1... Diye devam eder. Cevap 2,2,9 dur.

    Soru: Önünüzde üç kutu var. Birinde naneli şeker, birinde anasonlu şeker, birinde de karışık (naneli ve anasonlu) şeker vardır. Kutuların dışında etiketler vardır. Bütün etiketler yanlış yapıştırılmıştır. Enaz kaç şeker alarak tüm kutularda ne olduğunu bulabilirsiniz?

    Cevap: Ilk once naneli yazandan alirim. Etiketler yanlis yapistirildigi icin eger nane tadi geliyorsa karisiktir. Karisikta anasondur. Anason ise nanedir. Yani 1 tane yeter.

    Soru: Bir odada bir tane ampül vardır. Dışarda ise üç tane anahtar var. Kapı kapalıyken anahtarları açabilirsiniz. Ancak kapı açıkken sadece bir anahtar açık kalmalı. Bu şekilde hangi anahtarın ampülü yaktığını bulabilir misiniz?

    Cevap: Tabikide bulabiliriz. Ilk once ilk anahtari acariz biraz bekleriz. Sonra ikinci sini acariz ve iceriye gireriz. Eger ampul yaniyorsa cevap 2. olan. Ampul sicaksa 1. olan. Ampulde bir degisiklik yoksa 3. olan.

    Soru: Önünüzde iki kapı var. Biri özgürlüğe açılan kapı, diğeri hiçbiryere açılmıyor. Kapıların başında birer nöbetçi var. Nöbetçilerden biri herzaman yalan, diğeri herzaman doğru söylüyor. Hangisinin doğru söylediği ve hangi kapının başında durduğu bilinmiyor. Nöbetçiler kapıların nereye açıldığını biliyor. Nöbetçilerden birine bir soru sorarak özgürlüğe açılan kapıyı bulabilir misiniz?

    Cevap: " Diger nobetci hangi kapinin ozgurluk kapisi oldugunu soyler?" derim ve gosterdigi kapinin digerini secerim. Burdaki asil mantik ikisini de yalanci konumuna dusurmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesin naneli şeker sorusunun cevabı doğru ama seçtiğin kase yanlış, eğer naneli şekerse karışıktır doğru ama eğer naneli değilse anasonlu veya karışık olur, o yüzden ilk karışık kaseden Alman lazım, zaten karışık değil seçtiğin seçer hangisiyse kase odur Zaten

      Sil
  20. hahahahah ya 6 senedir bu sorularımı tartışıyorsunuz

    YanıtlaSil
  21. bu arada fermat ı kim öldürdü :))

    YanıtlaSil
  22. 5.Soru için şöyle bir şey düsündüm. İkisinde kapıların nereye açıldığını biliyor.Eğer yalancıya şu soruyu sorsak sen kapının nereye açıldığını biliyormusun diye hayır diycek çünkü yalancı bu şekilde yalan söyleyeni bulduktan sonra kapıların nereye açıldığını bulmak pek de zor olmasa gerek

    YanıtlaSil
  23. ben şöyle düşündüm eğer ikisinde kapıların nereye açıldıgını biliyorsa eğer yalancı olana sen kapının nereye açıldığını biliyormusun sorusuna hayır diyecek.Yalancıyı bulduktan sonra kapıların nereye acildıklarını bulmak zor degildir

    YanıtlaSil
  24. 4. Sorudaki kapı numarasını hala anlamadım hangi kapının numarası bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanka 36'nın çarpanları;
      36×1×1
      18×2×1
      9×2×2
      9×4×1
      6×6×1
      6×3×2
      4×3×3 şeklindedir.
      Bunları bir de topla. Sırasıyla:
      38
      21
      13
      14
      13
      11
      10 şeklinde olur. Bu sayılardan biri bu çocuğun yaşadığı evin kapı numarasıdır. Belli ki öğretmen bunu biliyor ki çocuğa kapın numaran eder demiş. Çocuk da bu sayıları toplamış ve demiş ki "Bu verdiğiniz bilgi yetersiz". Bunu demesinin sebebi; bu topladığı sayılardan en az iki tanesinin, bu çocuğunun kapı numarasıyla aynı olmasıdır. Yukarda da gördüğün üzere iki tane 13 var. Yani bu çocuğun kapı numarası 13'tür. Yukarıda toplamı 13 eden iki tane kombinasyon "9,2,2" ve "6,6,1"dir. Çocuk " Bu bilgi yetersiz" dediğinde, öğretmen "Büyük olan piyano çalıyor" diyor ve çocuğun bu iki kombinasyondan birini elemesini cevabın "9,2,2" olduğunu anlamasını sağlıyor. Büyük olan sadece bir tane olması gerektiği için cevap "9,2,2"

      Sil

* Yorumlarınız hakaret, küfür içermemeli; aşağılayıcı, küçük düşürücü, alaya alıcı tavırda ya da bozuk söyleyişe sahip olmamalıdır.