Anasayfa ≈≈≈ Eğitim ≈≈≈ Kitaplar ≈≈≈ Haber ≈≈≈ Ziyaretçi Defteri ≈≈≈ İletişim

26 Eylül 2008

Kadir Geceniz Kutlu Olsun

http://img.blogcu.com/uploads/sabay06_kadirgeceniz.jpg
Kadir Geceniz Kutlu Olsun







Kadir Gecesi
 Zamanı
Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olduğu kabul edilir. Hz.Muhammed bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" [1] demiştir.


Aslen hadislerde Ramazan'ın 20. gününden sonraki tek günlerde aranması söylenmesine rağmen, daha sonra karmaşa çıkmaması için Ramazanın 27.gün - 28. gecesi Kadir Gecesi sayılmıştır. Hicrî takvime göre de Kadir Gecesi Ramazan Ayı'nın son 10 gününde bulunur.


Kökenbilim


Kadir gecesinden Kadr Suresi'nde bahsedilir. Kadr, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Kadir Suresi (Arapça: سورة القدر ) Kur'an-ı Kerim'in doksan yedinci sûresi. Beş ayetten oluşur. Mekke devrinde Abese suresinden sonra nazil olmuştur. Kur’an’ın indirildiği kadir gecesinden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir Suresinde Kur’an’ın kadir gecesinde indirildiğinden, kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğundan, kadir gecesinin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerden bahsedilir.




İlk vahiy


İslam'da Allah'ın ilk ayetini Cebrail meleği aracılığı ile Hz.Muhammed'e kırk yaşında Hira Mağarası'nda iken gönderdiğine inanılır. İlk ayetlerin bu gecede indiği ve Alak Suresi'nden olduğuna inanılır.
Kaynak: Vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yorumlarınız hakaret, küfür içermemeli; aşağılayıcı, küçük düşürücü, alaya alıcı tavırda ya da bozuk söyleyişe sahip olmamalıdır.