Anasayfa ≈≈≈ Eğitim ≈≈≈ Kitaplar ≈≈≈ Haber ≈≈≈ Ziyaretçi Defteri ≈≈≈ İletişim

01 Ocak 2009

Ömer Hayyam

Gıyaseddin Eb'ul Feth Ömer İbni İbrahim'el Hayyam veya Ömer Hayyam (18 Haziran 1048 - 4 Aralık 1131), Fars şair, filozof, matematikçi ve astronom.


Hayyam Nişabur'ludur. Yaşadığı dönemin ünlü veziri Nizamül-Mülk ve Hasan Sabbah ile aynı medresede zamanın ünlü alimi Muvaffakeddin Abdüllatif ibn el Lübad'tan eğitim görmüş ve hayatı boyunca her ikisi ile de ilişkisini koparmamıştır. Bazı kaynaklar; Hasan Sabbah'ın Rey kentinden olduğu Nizamül-Mülk'ünde yaşca Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah'tan büyük olduğunu ve buna dayanarak aynı medresede eğitim görmediklerini belirtmektedir . Ama yine de Ömer Hayyam, Hasan Sabbah ve Nizamül-Mülk'ün ilişki içinde olduklarını inkar etmemektedir. (Kaynak: Semerkant-Amin Maalouf)

Her sabah yeni bir gün doğarken,
Bir gün de eksilir ömürden;
Her şafak bir hırsız gibidir
Elinde bir fenerle gelen.

Ömer Hayyam Rubailer

3 yorum:

  1. ömer hayyamın şiirlerinde Allahın emirlerine isyan vardır eğer bu şiirleri sitende herkim okursa hesabını verebilirmisin acaba diğer tarafta

    YanıtlaSil
  2. Görüşleriniz için teşekkür ederim, ancak her insanın görüşleri aynı olmayabilir. Şahsen ben Ömer Hayyam'ın şiirlerini severim. Şiirleri seviyorum diye düşüncelerimide şiirlere göre değiştirmeyi düşünmedim.

    YanıtlaSil
  3. ömer hayyamın şiir lerin deki felsefeyi anlayabilmek için, insanda yorum gücünün olması gerek,anlamayan arkadaşlara felsefe okumasını öneriyorum, insanları dinden soğutmak gibi bir anlam çıkarmasınlar,dürüstlüğü öğretiyor......anlayana..

    YanıtlaSil

* Yorumlarınız hakaret, küfür içermemeli; aşağılayıcı, küçük düşürücü, alaya alıcı tavırda ya da bozuk söyleyişe sahip olmamalıdır.