Anasayfa ≈≈≈ Eğitim ≈≈≈ Kitaplar ≈≈≈ Haber ≈≈≈ Ziyaretçi Defteri ≈≈≈ İletişim

29 Mayıs 2008

Lost Hakkında Herşey 1



Lost, ilk olarak Amerika’da ABC kanalında 2004 yılında yayınlandı. İlk bölümün maliyeti 5 milyon dolardı. Bu faturayı gören kanal yetkilileri, gözyaşına bakmadan yapımcı müdürü işten attı. Dizinin konusu kısaca şöyle; Oceanic Havayolları’na ait 8-15 sefer sayılı yolcu uçağı Avustralya-Amerika seferi sırasında Büyük Okyanus’ta bir adaya düşer. 48 yolcu kurtulur! Ada bildiğimiz adalardan değildir. Yolcular da adanın bildiği yolculardan değildir. Her şey gizemli bir hal alırken, yolcular da adadan kurtulmayı başaramaz... Adadaki kutup ayısı, lanetli sayılar, kahramanların okudukları kitaplar!.. Dev bir labirent gibi bu dizi; çıkışı bulayım derken daha da içine dalıp, daha da kayboluyorsunuz. Ama merak etmeyin LOST’un yapımcıları Damon Lindelof ve Carlton Cuse dizinin 2010’daki finalinin kesinlikle ‘mantıklı’ ve ‘tatmin edici’ olacağına dair söz veriyor...




Lost dizisi nedir

Lost Amerikan yapımı bir dizidir. Türkiye'de sadece DiziMax kanalında gösterilmekte olan dizi, 1'i Altın Küre ve 6'sı Emmy olmak üzere 28 ödül almıştır. Özellikle karışık senaryosu ve anlatım şekli hayli ilgi toplamıştır.Uçak kazası ile bir adada mahsur kalan insanların öyküsü anlatılmaktadır. Özellikle her bölümde, bir karakterin geçmişine gidilerek ana senaryo beslenmektedir.
Bu adada mahsur kalan 48 kişi arasında değişik karakterler mevcuttur; bir cerrah, bir iletişim subayı, bir rock yıldızı, bir kanun kaçağı, bir inşaat işçisi, bir dolandırıcı, bir milyoner ve daha birçok enteresan özelliğe sahip insan... Bu insanlar, daha adadaki ilk günlerinde adanın mistik güçlere sahip olduğunu farkederler. Uçak kazasında hayatta kalmayı başarmışlardır, ancak asıl hayatta kalma savaşı şimdi başlamaktadır. Adadakiler, hayatta kalmak için birlik olmanın gerekliliğini henüz çözemeden, bazı kişiler arasında kavgalar çıkmaya başlar. Ama sonradan başlarına gelen trajik olaylar, onları birlik olmaya iten bir sebep olur. Çok geçmeden, adada yalnız olmadıklarını anlarlar. Adaya 16 yıl önce gelmiş birilerinin bıraktığı imdat çağrısını duyarlar. Bütün bu trajik olaylara bir de yeraltına açılan gizemli bir kapı da eklenince, adadakiler için hayat iyice zorlaşır.




DHARMA GİRİŞİMİ,isimli gizemli araştırma projesi, 1970′de Gerald ve Karen DeGroot tarafından Michigan Üniversitesi’nde doktora yaparlarken oluşturulmuş ve Danimarkalı sanayici Alvar Hanso ile sahip olduğu HANSO FOUNDATION tarafından desteklenen bir oluşum görüntüsü çizer. Ancak yine de araştırma projelerinin kapsamının bu derece geniş olması, “incident”, “purge” gibi gizemli olaylarla desteklenen sis perdesi, DHARMA’nın ne kadarının “bir araştırma projesi” ne kadarının ise başka bir şey olduğu konusunda ciddi şüpheler yaratır.

Bu başlık altında DHARMA ile ilgili belli başlı konular ele alınacaktır. Dharma kapsamında diğer konular ise değişik başlıklar altında başka yerlerde sunulmuştur.


DHARMA, Sanskritçe’de pek çok anlama gelir. Bu anlamlardan bazıları şöyledir :

- Evrenin düzenini ve ruhsal gelişimi sağlayan kozmik doğa yasaları. (Buna bağlantılı olarak “karma” ve “samsara” yasaları da bulunur
- Ulu düzen, hakiki doğa
- Hakikat
- Vazife
- Doğruluk, erdem, ahlak, bilgelik
- Öğreti, yüksek hakikatlere götüren yol.

Budizm anlayışında DHARMA, çok geniş kapsamlı bir “bilgelik” dünyasıdır ve açıklaması şu bilgileri içerir :

- Buda’nın öğretileri
- Aydınlanmanın bir yolu olarak Buda’nın belirlediği kuralları bilmek ve bunları uygulamak
- Herşeyin yapılması için temel teşkil eden öğelerden biri
- Öğretmeni tarafından öğrencisine sunulan dersler
- Öğretmenin Yolu = Acı çekmeyi bertarafa etme ve karmayı tersine çevirme/yok etme yolunda öğrencinin yaptığı yolculuk
- Tek Gerçek = Evrenin en önemli öğesinin mutluluk, huzur veya Nirvana olduğunu farketmek
DHARMA Girişimi’nin ilk kelimesi ise, aslında bir açıklamanın ilk harflerinin yanyana gelmesi ile oluşmuş gibidir :

Department of Heuristics And Research on Material Applications Initiative
(Sezgisel Yöntemler ve Maddesel Uygulamalar Üzerine Araştırma Bölümü)

Girişimin amacı, Swan’daki oryantasyon videosunda belirtildiği üzere, “yerkürenin her yerinden bilimadamları ve özgür düşünürlerin meteoroloji, psikoloji, parapsikoloji, zooloji, elektromanyetizm ve ütopik sosyal ……. (tam duyulmayan kısım) konularında araştırma yapabileceği büyük ölçekli bir toplumsal araştırma grubu kurulması”dır.

The Lost Experience’daki Sri Lanka Videosu ise DHARMA’nın Valenzetti Denklemi’ne bağlı bir projenin parçası olduğunu gösterir. İnsan ırkının kaderini değiştirmek için Valenzetti Denklemi’nin ana faktörlerinden bir ya da birkaçını değiştirme amacı ile çevreyi manipüle edecek/yönlendirecek/amaca uygun hale getirecek bilimsel araştırmalar yapmak için adayı kullanan DHARMA, aynı zamanda dünyanın hiçbir yerinde olmayıp sadece bu adada görülen benzersiz özellikleri de incelemeyi amaçlar.




Yine Lost Experience’daki bilgiye ve Hanso Foundation’dan Hugh McIntryre tarafından yapılan açıklamaya göre; Hanso’nun Dharma’ya olan desteği (muhtemelen tasfiye hareketinin de tarihi olan) 1987′de kesilmiş olsa da bu kesin değildir. Zira adaya hala DHARMA amblemli teçhizat ve malzeme gelmektedir. Bu durumda DHARMA’nın bir şekilde hala desteği sürdürdüğü ya da DHARMA içinden bir grubun üstü kapalı ve gizli şekilde Others’ı ve yaptıklarını desteklediği de düşünülebilir. Diziden kesin olarak anlaşılabilen şey, DHARMA Girişimi’nin (Ben’in desteği ve bir “Hostiles hareketi” olarak) Barakalar’da tasfiyeye uğradığı ve ekip üyelerinin zehirli gaz ile öldürülerek toplu mezara atıldığıdır. Danielle’in adaya gelişi gibi detaylar da ele alındığında bu tasfiye tarihinin de 1987 civarında olması muhtemeldir.
Yazıya katkılarından dolayı quantumchaos sonsuz teşekkürler.
DHARMA İstasyonları
1-The Arrow
The Staff
3-The Swan
4-The Flame
5-The Pearl
6-The Orchid
The Hydra
The Looking Glass
9-The Tempest
The Door

Kyn: Ezicafe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yorumlarınız hakaret, küfür içermemeli; aşağılayıcı, küçük düşürücü, alaya alıcı tavırda ya da bozuk söyleyişe sahip olmamalıdır.