Anasayfa ≈≈≈ Eğitim ≈≈≈ Kitaplar ≈≈≈ Haber ≈≈≈ Ziyaretçi Defteri ≈≈≈ İletişim

02 Ağustos 2009

Tükenmez Kalem Tarihi


Tükenmez kalemler icat edilmeden önce bir yazı yazmak için insalar ne kadar uğraşıyorlarmış. Kuş tüyünü mürekkep kutusuna batır, biraz yaz sonra tekrar batır, tekrar yaz. Yazı yazarken kağıdın üzerine mürekkep dağlıması, hemen kurumaması gibi birçok sorunla uğraş filan.
İşte bu gibi sıkıntıları çözmek için asıl işi tabakhaneci olan Jonh J. Loud şuan kullanılan tükenmez kalemlerin mantığını buldu. Loud, ucunda dönen küçük top bulunan ve haznesi olan, haznesine mürekkep konulabilen bir tükenmez kalem icat etti. Ancak Loud patenti alamadı.
Macar Laszlo Biro ise gazetecilikle uğraşan bir insandı. Gazete mürekkebi ile dolmakalem mürekkebinin kuruma süreleri arasındaki farkı gördü ve kimyager olan kardeşi ile tükenmez kaleme, döndükçe mürekkep akıtan bir bilyeyi başarıyla yerleştirdiler. İngilizlerin tükenmez kaleme "biro" demelerinin nedenide budur.
İlk tükenmez kalemler 1945'te üretildi. Biro aynı yıl tükenmez kalemin lisansını Marcel Bich'e verdi.
Bich, BiC adında bir şirket kurarak Biro'nun tasarımını biraz geliştirdi ve seri üretime geçti. Buda tükenmez kalemin maliyetini düşürdü ve satışları arttırdı.
BiC tükenmez kalemden yıllık 1.38 milyon avro kazzanç ile dünya lideri konumunda. 2005'te 100 milyarıncı kalemini satan BiC, ençok satan BiC Cristal modeli günde 14 milyon satmaktadır.
Arjantinliler Biro'nun doğum günü olan 29 Eylül'ü Mucitler Günü olarak kutluyorlar.

2 yorum:

* Yorumlarınız hakaret, küfür içermemeli; aşağılayıcı, küçük düşürücü, alaya alıcı tavırda ya da bozuk söyleyişe sahip olmamalıdır.