Anasayfa ≈≈≈ Eğitim ≈≈≈ Kitaplar ≈≈≈ Haber ≈≈≈ Ziyaretçi Defteri ≈≈≈ İletişim

20 Ocak 2009

Yeni Sınav Sistemi (2010)

Yök Genel Kurul toplantısınında alınan kararla ÖSS kalkıyor. 2 Aşamalı sınav gelecek. İlk sınav Nisan ayında yapılacak barajı geçenler, Haziran ayındaki ikinci sınava girecek. İkinci sınavda 4 ayrı test ve bir yabancı dil sınavı olacak.

Nisan'daki sınav basit düzeyde, Türkçe Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe piskoloji soruları olacak.

Haziran'daki sınav 2 haftaya yayılacak, 4 ayrı sınavdan olacak. Bunlar: Matematik, Edebiyat, Fen ve Sosyal. Örneğin matematik okumak isteyen bir öğrenci sadece Matematik sınavına girecek. Üniversiteler ise bölümlerin hangi sınavla öğrenci alacağını açıklayacak. Moleküler biyoloji ve Genetik okumak isteyen bir öğrenci Matematik ve Fen sınavlarına girecek. Ancak Biyoloji sorularının standart sapması daha yüksek hesaplanacak. Yabancı dil okumak isteyenler, 3. haftada uygulannacak Yabancı Dil sınavına girecek.
Meslek Liseli öğrencilerin sınavsız giriş hakkı kalktı. 2 yıllağa girmek isteyenler Nisan'daki sınava girecek, 4 yıllığa gitemek isteyen Meslek Liseli öğrenciler Haziran'daki sanava girebilecek.

Yök başkanı puan hesaplama konusunda birkaç sorunuda hallettikten sonra 2010'a yetişeceğini söyledi.

3 yorum:

  1. eskisi gibiye benziyor.yani öys-öss gibi.belki böyle daha iyi olur,bilinmez.ama artık sabit kalması gerekiyor.3-4 senede bir sistem değişiyor.öğrenciler kafayı yedi.

    YanıtlaSil
  2. bencede artık yeter kalsın bu sistem ya da bi daha değişecekse hiç değişmesin. şimdi ilk ortak sınavda mesela bi dilciyi en cok hangi bölüm etkilyecek türkce sosyal mi yani eskisi gibi ???

    YanıtlaSil
  3. Bu konuda tam bir bilgi yok. Üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar. Ancak bana göre ortak sınav, bölümleri etkilecek bir puan türü olmayacaktır. Yani netler herkes için belli katsayılarla çarpılacaktır. Bu katsayılar bölümden bölüme değişmeyecektir.

    YanıtlaSil

* Yorumlarınız hakaret, küfür içermemeli; aşağılayıcı, küçük düşürücü, alaya alıcı tavırda ya da bozuk söyleyişe sahip olmamalıdır.