Birçok aydın ve sanatçı, 2 Temmuz 1993'te Sivas'a Pir Sultan Abdal Şenlikleri için gelmişlerdi. O sene için orası uygun görülmüştü. Özel davetli olarak Sivas'a geldiler. O gün organize biçimde öğle saatlerinde Paşa ve Meydan camilerinden çıkan gruplar önce Kültür Merkezi'ne geldi ve anıtı tahrip edip karşıt grupla çatıştılar. Hızını alamayan grup meydana doğru yürüdüler. Hükümet Konağı'nı taşladılar. Daha sonra Madımak Oteline gelen yaklaşık 20.000 kişi oteli ateşe verdi. Muhlis akarsu, Metin Altıok aralarında bulunduğu 37 kişi yanarak yada dumandan boğularak yaşamını yitirdi.Aziz Nesin ve 51 kişi olaydan kendi imkanları ile ağır yaralı olarak kurtuldular. Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ile 2 saldırgan yaşamını yitirdi.
Bu insanlar Türkiye'yi ileriye taşıyan, Türkiye'nin önünü görmesini sağlayan insanlardı. Kaldıları Madımak oteli yobazlar tarafından ateşe verildi. Bu yobazlar, insanlar içerde diri diri yanarken, dışarda, "Allahu Ekber" diyorlardı. Bu nasıl bir çelişki. Hangi müslüman, bir insan diri diri yanarken "Allahu Ekber" diyebilir?
Yargılanma
Olaydan bir gün sonra 35 kişi gözaltına alındı. Daha sonra gözaltına alınanların sayısı 190'a çıktı. Gözaltına alınan 190 kişiden 124'ü hakkında "laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açıldı, geri kalanlar serbest bırakıldı. Kamuoyunda Sivas Davası olarak bilinen davanın ilk duruşması, Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 21 Ekim 1993 günü yapıldı. 26 Aralık 1994'te karara bağlanan dava sonucunda, 22 sanık hakkında 15'er yıl, 3 sanık hakkında 10'ar yıl, 54 sanık hakkında 3'er yıl, 6 sanık hakkında 2'şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi.
Müdahil avukatlar, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin kararını "taraflı, hukuka ve adalete aykırı" olarak niteleyerek, ayrıntılı bir savunmayla temyize gittiler. Yargıtay 9. Ceza Dairesi katliamın "Cumhuriyete, Laikliğe ve Demokrasiye yönelik olduğunu" belirterek Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin kararını esastan bozdu. Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak yargılamayı yeniden başlattı.
28 Kasım 1997'de açıklanan kararda, 33 sanık Türk Ceza Yasası'nın 146/1 maddesine göre idama ve 14 sanık 15 yıla kadar değişen hapis cezasına mahkûm edildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi 24 Aralık 1998'de hapis cezalarını onadı, 33 idam cezasını ise usül noksanlıkları nedeniyle bozdu. Şubat 1999 tarihinde usül eksikliklerinin giderilmesi için başlayan yargılama sonucunda 16 Haziran 2000'de 33 sanık Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce yeniden idam cezasına çarptırıldı. 2002 yılında idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam cezası hükümlülerinin cezaları müebbet ağır hapis cezasına çevrildi.
Sanıkların avukatlığını Refahyol iktidarının Adalet Bakanı Şevket Kazan üstlendi ve bakanlığı sırasında onları hapisanede ziyaret etti.
Geçen bu zaman zarfı içerisinde sanık sayısı tahliyelerle 33'e düştü. Olayın kilit ismi olarak nitelendirilen, dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay'ın 1997'deki bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise halen yakalanamamıştır.
Sivas Davası İstiklal Mahkemeleri sonrasında, tek bir davada, bu kadar çok idam cezasının verildiği ilk davadır.
Hayatını kaybedenler
Muhibe Akarsu - 35 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi
Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı
Gülender Akça - 25 yaşında
Metin Altıok - 52 yaşında, şair, yazar
Ahmet Alan - 22 yaşında
Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci
Sehergül Ateş - 30 yaşında
Behçet Aysan - 44 yaşında, şair
Erdal Ayrancı - 35 yaşında
Asım Bezirci - 66 yaşında araştırmacı, yazar
Belkıs Çakır- 18 yaşında
Serpil Canik - 19 yaşında
Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör
Nesimi Çimen - 67 yaşında, şair, sanatçı, üç telli curanın son ustası
Carina Cuanna - 23 yaşında, Hollandalı gazeteci
Serkan Doğan - 19 yaşında
Hasret Gültekin - 23 yaşında şair, sanatçı, şelpe tekniğinin önderi
Murat Güneş,Murat Gündüz - 22 yaşında
Gülsüm Karababa -22 yaşında
Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair
Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist
Koray Kaya - 12 yaşında
Menekşe Kaya - 17 yaşında
Handan Metin - 20 yaşında
Sait Metin - 23 yaşında
Huriye Özkan - 22 yaşında
Yeşim Özkan - 20 yaşında
Ahmet Öztürk - 21 yaşında
Ahmet Özyurt - 21 yaşında
Nurcan Şahin - 18 yaşında
Özlem Şahin - 17 yaşında
Asuman Sivri - 16 yaşında
Yasemin Sivri - 19 yaşında
Edibe Sulari - 40 yaşında, sanatçı
İnci Türk - 22 yaşında
Kenan Yılmaz - 21 yaşında
katiller halka hesap verecek
YanıtlaSilsivas, çorum, maraş, gazi mahallesi şehitleri ölümsüzdür.unutmadık unutturmayacağız.
YanıtlaSilSadece 190 kişi göz altına alınmış. Bunları çoğu serbest bırakılmış. Peki katılan kaç kişi var. Enaz 20 bin kişi. Sadece katılanlar mı; organizasyonu sağlayanlar, dönemin emniyet müdürü, valisi, kaymakamı, belediye başkanı, cumhur başkanı... Nerde suç duyurusu? Bir ilden 20 bin yobaz çıkıyorsa Türkiye'den kimbilir ka milyon kişi çıkar.
YanıtlaSilYaa ben onlara diyecek bi kelime bulamıyorum aklıma geldikçe tüylerim diken diken oluyo madımağın içinden çekilmiş görüntüler var bende cidden bunu izledikçe onlarla aynı topraklarda yaşamaktan utanıyorum
YanıtlaSilinsanları aklım almıyo!....
ama gün gelecek......