Anasayfa ≈≈≈ Eğitim ≈≈≈ Kitaplar ≈≈≈ Haber ≈≈≈ Ziyaretçi Defteri ≈≈≈ İletişim

31 Ocak 2008

ÖSS Değişiyor!!!

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yakın zamanda Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) kaldırılması ve ilköğretimde olduğu gibi her yıl Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapılarak yüksek öğrenime öğrenci alınmasıyla ilgili YÖK'le görüşeceklerini belirterek, "Eğer ÖSS sistemini ilköğretimde uyguladığımız SBS'ye benzetirsek, ki hükümetimizin programında bunun böyle olacağı ifade edilmektedir, o zaman 'hayat eşittir 180 dakika' olmayacak" dedi. Milli Eğitim Bakanı Çelik, İHA Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar ve TGRT Ankara Temsilcisi Murat Odabaş'a üniversiteye giriş ve eğitim sistemindeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, üniversitelere giriş için ÖSS yerine, ilköğretimde olduğu gibi her yıl SBS benzeri bir sistemin getirilmesiyle ilgili tartışmalara da değindi. SBS'nin yüksek öğrenime adaptasyonuyla ilgili olarak Bakan Çelik, üniversiteye giriş yetkisinin MEB ile birlikte YÖK'e verildiğini hatırlattı. Bugünkü ÖSS sisteminin doğru olmadığını hem öğrenciler hem öğretmenler hem de YÖK'ün kabul ettiğini vurgulayan Çelik, "Ümit ediyorum ki önümüzdeki günlerde YÖK'le oturup bunları konuşacağız. Ama bu sistem bu sene yetişir mi bu konuda açık birşey söyleyemem. Gerçi ÖSS sistemini eğer bu yıl değiştirirseniz, mevcut sisteme göre hazırlanan öğrenciler mağdur olurlar.


Yani şoke olurlar. Dolayısıyla bu tür düzenlemeler hemen devreye sokulmamalıdır" dedi. Ancak katsayıyla ilgili YÖK'ün bir karar alması durumunda ya da yasal bir düzenlemeyle yeni düzenlemenin gerçekleşebileceğini belirten Çelik, şunları kaydetti: "Ama bunu daha YÖK'le oturup konuşacağız. Eğer ÖSS sistemini ilköğretimde uyguladığımız SBS'ye benzetirsek, ki hükümetimizin programında bunun böyle olacağı ifade edilmektedir, o zaman 'hayat eşittir 180 dakika' olmayacak. O zaman bu yükü yayacağız. 100 kiloluk bir yükü gencimizin sırtına birden vermeyeceğiz. 'Sen bunu 30-30-40 kaldır' diyeceğiz."

Eğitim sistemine göre 9. sınıfın ortak olduğunu ve bu yüzden sınav olamayacağını söyleyen Çelik, "Ama ilköğretim kurumlarındaki gibi 3 sınav ya da 2 sınav da olabilir. Ve tamamen müfredata bağlı olabilir. Öğrenciyi okula bağlayan bir sistem üzerinde düşünülmesi lazım. Nitekim SBS ile yaptığımız budur" şeklinde konuştu. Gençlerin hayatının 180 dakikaya bağlanmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, mevcut sisteme göre ÖSS'ye hazırlanan öğrencileri de rahatlatarak, "Ama öğrencilerin şunu iyi bilmelerini istiyorum. Bu sene bir düzenleme yapılsa bile ÖSS'nin yapısı değişmez. Soru stili değişmez. Değişirse zaten çocuklar çok büyük haksızlığa uğramış olur. Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmak üzere böyle bir düzenleme yapılabilir" diye konuştu.

Türkiye'nin eğitim teknolojileri konusunda ne aşamada olduğuna ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çelik, "Milli Eğitim Bakanlığı'nda son 4-5 yılda bir dijital devrim yaşandı. Çünkü eğitimin alt yapısı derken artık eskisi gibi sadece sıralar, derslikler, fiziki alt yapıyı düşünmüyoruz. Şu anda eğitimin çok ciddi bir alt yapısı var" dedi. Artık bilgisayarın, tepegözün, ve datashowların olmadığı okuldan söz edilemeyeceğini ifade eden Çelik, tüm okullarda bilgi teknoloji sınıfları olduğunu ve hükümetleri döneminde 600 bin okula bilgisayar gönderildiğini kaydetti. Çelik, "Şu anda öğrenci kitlemizin yüzde 90'ından fazlası hızlı internet hizmetinden yararlanıyor" dedi.

ABD'deki Brown Üniversitesi'nin her yıl e-Devlet Raporu yayınladığını ve 2007 raporda Türkiye'nin dünya 8.'si olarak Almanya'nın önüne geçtiğine dikkat çeken Bakan Çelik, e-Okul Projesi ile sistemdeki tüm okulların sanal ortama taşındığını söyledi. Bu şekilde öğrenci dosyalarından, devamsızlık ve ders notlarına kadar tüm bilgilere elektronik ortamda ulaşılabildiğini belirten Çelik, "Artık 'benim karnem iyiydi, kötüydü' diye veliyi kandırma dönemi bitmiştir. 'Karne parası verdin mi vermedin mi' bitmiştir" diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı'nda personel hareketlerinin de elektronik ortamda yapıldığına işaret eden Çelik, artık kimsenin elinde dilekçeyle tayin, nakil istemesinin söz konusu olmadığını ve il içi, il dışı, açıktan ve ilk atama olmak üzere tüm atamaların elektronik ortamda şeffaf şekilde yapıldığını söyledi.

Bakan Çelik, artık sınavlarımızın bütün başvurularının da elektronik ortamda yapılabildiğini kaydederek, "6-7 kere gidiş geliş olması gerekiyor. Bu da 6-7 milyon posta demek. Bunların hepsi tarihe karışmıştır. Hepsi elektronik ortamda yapılmaktadır. Bu sanal karneyle MEB sitesi tıklama rekoru kırdı.

Bir günde 1 milyon kişi sisteme girdi ve sistem çökmedi" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yorumlarınız hakaret, küfür içermemeli; aşağılayıcı, küçük düşürücü, alaya alıcı tavırda ya da bozuk söyleyişe sahip olmamalıdır.